Billede_forside_artikler_EmilieVH.jpg

Vil du – eller din organisation – blive savnet?

Når vi forsøger at definere, hvordan vores fremtid skal se ud, er dét spørgsmålet vi alle skal stille os selv ifølge kultursociolog, Emilia van Hauen.

Billede_forside_artikler_EmilieVH.jpg

Emilia van Hauen beskæftiger sig med det moderne menneskes livsvilkår, værdier og relationer. Da Small Great Nation blev kickstartet med konference d. 29. november, var hun derfor blandt de eksperter, der gav sit bud på, hvordan Danmark bør gribe fremtiden an. Og når vi kigger på fremtiden, er det svært at ignorere den stigende digitale indflydelse i samfundet. For digitaliseringen vil uundgåeligt spille en markant rolle i Danmarks fremtid. Digitaliseringen vil skabe et overskud af produktionskræfter. Det betyder, at nogle job forsvinder og andre, endnu ukendte job opstår.

Mennesker over maskiner
”Vi bliver nødt til at lære, hvordan vi skal reagerer på samfundsforandringer, hvis vi vil have meningsfulde og lykkelige liv,” siger Emilia og fortsætter:

”Det digitale handler om forbindelser, og målet er konstant udbygning og optimering. Det er typisk det, samfundet higer efter. Men det menneskelige handler om relationer. Derfor er det en trussel mod vores menneskelige relationer, når vi i stigende grad opfatter os selv som en maskine. Det gør vi, når vi stiler efter effektivisering, produktion, resultater og KPI’er.”

Ifølge Emilia er det netop denne tilgang, der har medvirket til, at stress er blevet en folkesygdom. Skal vi fremover sikre velfærd og sammenhængskraft, er det i stedet vigtigt, at vi lærer at prioriterer det menneskelige over det digitale.

Tillid og relationer bliver afgørende
Emilias speciale er, at fortolke og formidle de kulturelle og sociale vilkår, vi lever under, de konflikter vi møder og ikke mindst, hvordan vi kan placere os selv i tiden og samfundet med mening og retning. Hertil bliver tillid og relationer helt afgørende i fremtiden. Men mange af de institutioner, som tidligere har udgjort fundamentet og styrket vores relationer er under opløsning. Det betyder, at det i mange tilfælde nu kræver mere af os at blive en del af et fællesskab og udvikle relationer – mens sociale medier i nogle tilfælde har gjort det lettere. Får vi ikke et øget fokus på at bygge og pleje relationer, bør vi frygte de fremtidige konsekvenser.

”Vi bliver nødt til at forstå, hvad relationer er, og hvad det vil sige at være menneske - både i forhold til os selv og andre mennesker. Vi har eksempelvis alle brug for at føle, at vi bidrager, at vores eksistens har betydning og værdi” siger Emilia.

Sammenhængskraft
Det skal vi have in mente, når digitalisering pludselig gør en masse job overflødige. For selvom nogle job vil blive overflødige, står vi stadig overfor en lang række samfundsudfordringer, der skal løses.

”Det bliver helt essentielt, at vi forbedrer vores evne til at skabe, fastholde og udvikle relationer – som også har en direkte indflydelse på vores livskvalitet. Lykkes vi med det, kan vi skabe det balancerede samfund, vi har brug for – nemlig et tillidsfuldt samfund med sammenhængskraft, der dyrker kreativitet innovation og livskvalitet. Netop det vil klæde os på til at løse fremtidens udfordringer. Og du og din organisation vil blive savnet, hvis I bidrager hertil,” understreger hun.

Læs flere artikler her.