Billede_forside_artikler_Anne-Skare.jpg

Vi skal eksperimentere os ind i fremtiden

Selvom verden til tider kan være kaotisk, skal vi lære at agere og navigere i den med glæde og optimisme, mener fremtidsforsker Anne Skare Nielsen.

Billede_forside_artikler_Anne-Skare.jpg

Som en af Skandinaviens førende fremtidsforskere er Anne Skare Nielsen optaget af at transformere den måde, vi tænker om fremtiden på. På Small Great Nation konferencen d. 29. november delte hun derfor ud af sin viden og gav sit perspektiv på, hvordan vi danskere kommer til at leve og arbejde i fremtiden – og hvordan vi bør gribe den an. ”Vores tilgang hertil er central, hvis vi skal forberede os på fremtiden”, understreger hun.

Den øgede digitalisering og automatisering betyder at arbejdsmarkedet undergår en forandring, som medfører at nogle jobtyper vil forsvinde. Derfor oplever flere og flere en stigende frygt for at blive overflødige. Men ifølge Anne skal vi ikke bekymre os.

”Vi skal være glade. Vi må ikke være bange for fremtiden eller sidde over mødebordene og bekymre os”, siger hun. At bekymre sig ser hun som en ”luksusholdning”, hvor vi forholder os passivt til det, der bekymrer os.

Apati eller optimisme
”Jo mere kompleks verden bliver, jo mere føler vi, at vi er for dumme til at forstå og leve i denne verden, og til sidst bliver kompleksiteten så stor, at man bliver apatisk”, fortsætter hun.

I stedet skal vi imødekommen fremtiden. Vi skal kigge på, hvad det bedste er, vi kan gøre nu, med den viden vi har til rådighed. Og vi skal sørge for, at vi får alle med på rejsen.

”At eksperimentere sig ind i fremtiden og være glad, det vil være det bedste råd jeg kan give”, understreger Anne. ”Gør vi ikke det vil kompleksiteten overhale vores intelligens, og det største, vi kan rumme i dagligdagen er, at se Den Store Bagedyst. Som i øvrigt er et af mine favoritprogrammer”.

Se fremtiden som et puslespil
Men vores komplekse, teknologidrevne fremtid rykker hele tiden tættere på. Derfor må vi lære, at vi kan skabe, forme og påvirke fremtiden, hvis vi vil formulere et meningsfuldt svar på, hvad Danmark skal leve af om 20-30 år. Det kræver blandt andet, at vi tager vores fælles grundantagelser op til revision. Anne foreslår eksempelvis, at vi ser fremtiden som puslespilsbrikker.

”Det er først, når man begynder at lægge de forskellige brikker sammen, at et billede begynder at fremtone – med det udgangspunkt kan vi øve os i at blive mere visionære”.

For modsat et puslespil, så ved ingen, hvordan fremtidens motiv ser ud. Derfor skal vi heller ikke lede efter de rigtige svar – for de findes ikke. I stedet skal vi stille de gode spørgsmål og huske, at vi som individer har et ansvar og et handlerum, til at påvirke vores fælles fremtid.

Nye udfordringer kræver nye øjne
Mange danskere oplever, at vi mister sammenhængskraft, og at verden er i krise. Anne mener derimod, at udfordringen ligger i den måde, vi tænker om verden på. Vi må eksempelvis ikke reagere som taxachaufførerne, der bliver sure og strejker ved udsigten til selvkørende biler.

Vi bliver nødt til, at aflære de gamle metoder, som ikke virker på nutidens udfordringer. I stedet påpeger hun, at vi skal vænne os til, at møde nye trends og udfordringer med et åbent sind. For hvis vi skal have det bedste ud af den store, uforudsigelige fremtid, vi står overfor, så skal vi have en mere dynamisk tilgang.

Læs flere artikler her.